Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι τις 22/6/08

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Η αρχιτεκτονική της σχολής του Ticino

Ορόσημα και πρωταγωνιστές 1970-2003
Η έκθεση παρουσιάζει τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της αρχιτεκτονικής σκηνής στο Καντόνι του Ticino, καθώς και το έργο τους τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες παρ’ όλες τις ξεκάθαρες διαφορές τους, είναι προφανές ότι ανήκουν στην ίδια ιδεολογική σχολή.

Η γέννηση και η ανάδειξη αυτού του κινήματος ξεκινά το 1975, με την έκθεση που είχε τίτλο “Tendenzen” (Κατευθύνσεις), που οργανώθηκε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης από τους Thomas Boga και Mardin Steinmann. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι κύριοι αντιπρόσωποι αυτού του κινήματος έγιναν καθηγητές σε μερικές από τις πιο σημαντικές σχολές αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο (Αρχιτεκτονική Σχολή του Yale, Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, Πανεπιστήμιο Harvard, Πανεπιστήμιο Syracuse, Σχολή σχεδιασμού του Phode Island και Ανωτάτη Τεχνική Σχολή του Kassel).

Η έκθεση εστιάζεται στις προσωπικότητες επτά ονομαστών αρχιτεκτονικών γραφείων της σχολής του Ticino: Mario Botta, Mario Campi, Aurelio Galfetti, Bruno Reichlin & Fabio Reinhart, Flora Ruchat-Roncati, Luigi Snozzi και Livio Vacchini που με το έργο τους συνεισέφεραν στην αρχιτεκτονική όχι μόνο στην περιοχή του Ticino, αλλά σε όλη την Ελβετία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η παρουσίαση του έργου των παραπάνω αρχιτεκτόνων εμπλουτίζεται με τη βοήθεια γνωστών σύγχρονων θεωρητικών της αρχιτεκτονικής: Kenneth Frampton, Jacques Gubler, Werner Oechslin και Roberto Masiero.

Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει και να κατανοήσει το κίνημα, καθώς και να επιβεβαιώσει τη διακεκριμένη θέση που κατέκτησε στη διεθνή αρχιτεκτονική σκηνή.

Η έκθεση συμπληρώνεται από CD-ROM που δίνει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να μάθουν περισσότερα, παρουσιάζοντας συγχρόνως τους αρχιτέκτονες που προηγήθηκαν του συγκεκριμένου κινήματος, καθώς και τα νέα ταλέντα αυτής της σχολής, καθώς και από προβολές αρχιτεκτονικών περιηγήσεων, οι οποίες επιτρέπουν στον επισκέπτη να κατανοήσει τον περίγυρο των αρχιτεκτονικών έργων, καθώς και να παρακολουθήσει 11 συνεντεύξεις από επτά αρχιτέκτονες και τέσσερις κριτικούς αρχιτεκτονικής.

Διάρκεια
08/05/2008 – 22/06/2008
Χώρος
Αθήνα
Μουσείο Μπενάκη
Διοργάνωση
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, και της Ελβετικής Πρεσβείας
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: