Διατηρητέα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου- κι όμως είναι ακόμα εδώ…..

κλικάρετε εδώ για να δείτε τη φωτογραφία

αντιγράφουμε από το blog της Ανοιχτής Πόλης

Δεν θα κατεδαφιστούν, τουλάχιστον μέχρι την τελική απόφαση του ΣτΕ, τα δύο κτήρια στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καθώς οι εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία τα δύο κτήρια έπρεπε να απαλλοτριωθούν και να κατεδαφιστούν.

Τα δύο κτήρια κινδύνεψαν να κατεδαφιστούν, όταν τον προηγούμενο Ιούλιο το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπερ του αποχαρακτηρισμού τους, με το επιχείρημα ότι «εμποδίζουν τη συνομιλία του Νέου Μουσείου με τον Παρθενώνα». Για την ιστορία, η διατήρηση των δύο κτηρίων υπήρξε προϋπόθεση για την υποβολή σχεδίων για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ σειρά επιστημονικών φορέων, όπως το ΤΕΕ, έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης τους. Ειδικά το κτήριο στον αριθμό 17 αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα art deco αρχιτεκτονικής και είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης ήδη από το 1978.

Σημείωση: η Ανοιχτή Πόλη είχε θέσει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο από τον Ιούλιο του 2007 και ξανά τον Σεπτέμβριο του 2007, αποσπώντας τη δέσμευση του Νικήτα Κακλαμάνη για μια ειδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με καλεσμένους τους εμπλεκόμενους φορείς, συζήτηση που ποτέ δεν έγινε… Προφανώς. Γιατί να ενδιαφέρουν το Δήμο ΑΘηναίων ζητήματα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομίας της Αθήνας;

(η φωτογραφία είναι από το χάπενινγκ που είχε διοργανώσει η ομάδα ακτιβισμού «Αστυ να Λέει»)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: