Συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή….και έβγαλε και δελτίο τύπου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1-7-2008

Συνεδρίασε χτες, 30-6-08 η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

· Η Επιτροπή εξέφρασε την αγανάκτησή της, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά του Υμηττού, γιατί, έτσι φάνηκε καθαρά η πολιτική ανεπάρκεια και η ανεπάρκεια των κονδυλίων πρόληψης και δασοπροστασίας, αφού ο υπάρχων πυροσβεστικός μηχανισμός διαβεβαίωσαν ότι κινήθηκε άμεσα και ικανοποιητικά. Φάνηκε καθαρά ότι συνεχίζεται η ίδια καταστροφική πολιτική για το αστικό και περιαστικό πράσινο, προς όφελος των καταπατητών και των εργολάβων, ένα χρόνο μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού.

· Η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί οι εκδηλώσεις που έγιναν για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ,5 Ιούνη 2008, πρόβαλαν με επάρκεια τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων της πόλης. Ωστόσο, παρ’ όλο που έγιναν φέτος πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που συγκέντρωσαν περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη επέτειο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι δυσανάλογη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι χώροι και η ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

· Ελαιώνας: Αποτελεί αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αθήνας παρέπεμψε με θετική εισήγηση την περιβαλλοντική μελέτη του μεγαθηρίου του νέου Mall συμφερόντων Βωβού δίπλα από το σχεδιαζόμενο γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ αγνοώντας το υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα για τον Ελαιώνα με τις υπογραφές φορέων και αγνοώντας την επισήμανση ότι η περιοχή θα βρίσκεται σε συνεχή κυκλοφοριακή συμφόρηση από τους αναμενόμενους 34.000 επισκέπτες που κατά μέσο όρο θα προσελκύονται στην περιοχή. Η περιβαλλοντική μελέτη θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 10/7/08. Επίσης, το ΣτΕ περέπεμψε στο διοικητικό εφετείο την υπόθεση του νέου γηπέδου-εμπορικού κέντρου της ΠΑΕ ΠΑΟ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο έχουν διαβιβαστεί οι αντιρρήσεις της Επιτροπής Αγώνα, αρνείται να γνωματεύσει επί της ουσίας και φαίνεται να αναμένει τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

· Υπογειοποίηση Προαστιακού: Είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για επίγειο προαστιακό, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό για υπογειοποίηση. Το ΣτΕ έχει απορρίψει την προηγούμενη περιβαλλοντική μελέτη ακριβώς γιατί δεν είχε επιλεγεί η υπογειοποίηση. Τώρα προτείνεται μερική υπογειοποίηση από την νέα περιβαλλοντική μελέτη και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εξεταστεί η περίπτωση της πλήρους υπογειοποίησης.

· Λόφοι Φιλοπάππου: Η συνέλευση των κατοίκων έχει κάνει προγραμματισμό για το καλοκαίρι σχετικά με το πότισμα των εκατοντάδων δένδρων των δενδροφυτεύσεων των κατοίκων και με την πυροφύλαξη των λόφων. Έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της Υπουργικής Απόφασης του ΥπΠο για χαρακτηρισμό του Λόφου Φιλοπάππου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τους περίοικους.

· Δημοτική Αγορά Κυψέλης: Η αδιαφορία του Δήμου για το διατηρητέο κτήριο εξακολουθεί, ενάμισι χρόνο μετά το άνοιγμά του από τους κατοίκους, που συνεχίζουν να κρατούν ανοιχτή την Αγορά με πληθώρα εκδηλώσεων. Πραγματοποιήθηκε στις 29-6-08 η τακτική συνέλευση των κατοίκων και εκλέχτηκε νέα συντονιστική επιτροπή. Όλο τον Ιούλιο προγραμματίζονται εκδηλώσεις. Η Συνέλευση αποφάσισε να κλείσει η Αγορά τον Αύγουστο, για καθαρισμό των επιχρισμάτων, αλλά και για ασφάλεια του χώρου μετά τους εμπρησμούς που εκδηλώθηκαν σε άλλους χώρους του Λεκανοπεδίου.

· Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Το ιδιοκτησιακό δεν είναι ξεκάθαρο και θα υποβληθεί ερώτημα στο Υπ. Εθ. Άμυνας. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει επιδείξει έγγραφα ιδιοκτησίας του χώρου. Παράλληλα, θα γίνει έρευνα στο υποθηκοφυλακείο. Στις 11/6 έγινε συνάντηση της επιτροπής αγώνα με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη για το Πάρκο Γουδή με αίτημα την εφαρμογή των νόμων 732/77 και 1515/85 (ΡΣΑ), καθώς και την υλοποίηση της μελέτης του ΟΡΣΑ-ΕΜΠ. Ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι ήταν ανέτοιμος να απαντήσει στα αιτήματα της Επιτροπής, γεγονός που η Επιτροπή θεωρεί ως εμπαιγμό γιατί τις αμέσως επόμενες ημέρες το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν έτοιμο να παρουσιάσει στην Βουλή σχέδιο νόμου για κτίσιμο 28000 τ.μ. μέσα στο Πάρκο για πολιτιστικό κτίριο της αστυνομίας μέσα στη Β ζώνη Υμηττού, όπου δεν επιτρέπεται κτίσιμο και υπάρχει αναστολή οικοδομικών εργασιών. Η Επιτροπή Αγώνα κατήγγειλε αμέσως τον εμπαιγμό της συνάντησης με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι 14 στρ πίσω από το Σωτηρία, μεταγράφτηκαν από την ΚΕΔ στο Δ. Αθηναόιων για υλοποίηση ιδιωτικής μονάδας απεξάρτησης μέσω της νομοθεσίας για ΣΔΙΤ και της ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης. Στο τριήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ η επιτροπή θα οργανώσει περίπατο-ξενάγηση στο Πάρκο την Κυριακή, 6-7-08, το απόγευμα για να δούν οι πολίτες πως τρώγεται σιγά-σιγά το Πάρκο Γουδή. Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι το κτηματολόγιο ενέχει κινδύνους ακόμη μεγαλύτερης κατάτμησης για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

· Άλσος Παγκρατίου: Ενώ τα Πάρκα και οι χώροι πράσινου στην Παριλίσσια περιοχή χρειάζονται την φροντίδα και τη μέριμνα του Δήμου (Άλσος Ριζάρη, Ναός Αγροτέρας, Ζάππειο, κλπ) ο Δήμος επιδιώκει να κάνει θέατρο 350 θέσεων και καφέ μέσα στο Άλσος Παγκρατίου, την μοναδική περιοχή πρασίνου στο πυκνοδομημένο Παγκράτι. Οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μεγάλη διαμαρτυρία την 3/7/08 στις 8:00 μμ στο γήπεδο μπάσκετ του Άλσους Παγκρατίου.

· Στην Πλατεία Εξαρχείων η επιτροπή πρωτοβουλίας κατοίκων Εξαρχείων κάνει προβολές κάθε Κυριακή βράδι στις 9:00 μμ για να έχει ζωή η πλατεία που δεν καθαρίζεται επαρκώς από το δήμο και είναι σε εγκατάλειψη. Επίσης, η επιτροπή πρωτοβουλίας κλείνει τους πεζόδρομους με κορδέλλες για να μην περνάνε από εκεί τα παράνομα αυτοκίνητα και μηχανάκια.

· Ο Λόφος του Στρέφη εξακολουθεί να καθαρίζεται ελλιπέστατα (1 φορά τη βδομάδα) από το Δήμο και μόνο σε ορισμένα σημεία, δικαιώνοντας τους κατοίκους που προέβησαν πριν από ένα μήνα σε καθαρισμό του Λόφου και μεταφορά των σκουπιδιών και των συριγγών των ναρκομανών έξω από το Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος είχε μιλήσει τότε απαξιωτικά για τους δημότες του αποκαλώντας τους «πολίτες» (σε εισαγωγικά), ισχυριζόμενος ότι ο Λόφος καθαρίζεται κανονικά.

· Πάρκο Κύπρου και Πατησίων: Σήμερα, 30/6/08, η δευτεροβάθμια επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (περιφέρεια) απέρριψε το αίτημα του Δ. Αθηναίων να κοπούν δέντρα ώστε να γίνει υπόγειο γκαράζ, δικαιώνοντας τους κατοίκους και την Επιτροπή Αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος έχει ήδη επιλέξει τον ανάδοχο της καταστροφής του Πάρκου και πιέζει στη δημιουργία του γκαράζ, τη στιγμή που τα υπάρχοντα γύρω ιδιωτικά γκαράζ είναι μισογεμάτα. Στις 24/6/08 έγινε πετυχημένη μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας με μαζική συμμετοχή κατοίκων και της ανοιχτης θεραπευτικής κοινότητας ΔΙΑΒΑΣΗ.

· Στο Πεδίο του Άρεως η εργολαβία της ανάπλασης έχει προσωρινά σταματήσει γιατί εκκρεμεί πολεοδομική άδεια και έγκριση της φυτοτεχνικής μελέτης από το δασαρχείο. Η εργολαβία θα κρατάει κλειστά μεγάλα τμήματα του Πάρκου για ενάμισι χρόνο όσο θα κρατήσουν οι εργασίες, γιατί ξηλώνεται ολόκληρη η άσφαλτος, δυσκολεύοντας τη διερχόμενη κυκλοφορία των πεζών. Η Επιτροπή Αγώνα επίσης πήρε απόφαση να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα κατά του Δ. Αθηναίων για παράβαση καθήκοντος για την μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

· Στο λόφο Αλεπότρυπα, όπου συνεχίζονται οι καταπατήσεις και η κακοποίηση του λόφου, υπάρχει το άμεσο αίτημα για αποψίλωση και καθαρισμό του λόφου για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

· Στο Κτήμα Ζωγράφου η τοπική επιτροπή αγώνα διοργάνωσε μεγάλη κινητοποίηση και παρά την μεγάλη αστυνομική δύναμη οι κάτοικοι άνοιξαν τη Βίλα Ζωγράφου και διαδήλωσαν για άλλη μια φορά την απόφασή τους να μην κτιστεί ο χώρος και να υπάρχει εύθερη είσοδος των κατοίκων σε αυτό τον τελευταίο χώρο πρασίνου για ολόκληρο το Δήμο Ζωγράφου.

· Ο σύλλογος Πεζή για τα δικαιώματα των πεζών απαιτεί να γίνει μια κρατική διαφημιστική εκστρατεία για τα πεζοδρόμια και τα δικαιώματα των πεζών. Επίσης, διαμαρτύρεται γιατί οι δήμοι και τα υπουργεία δεν μεριμνούν συστηματικά ώστε τα πεζοδρόμια να έχουν το νόμιμο πλάτος διέλευσης και να μην εμποδίζονται από τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα, εμπορεύματα, περίπτερα κλπ.

Στη Συνεδρίαση διακινήθηκε προς τους Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα το νέο τεύχος (Νο 22) του Περιοδικού της Συντονιστικής Επιτροπής «Ελεύθεροι Χώροι».

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλης της και τους πολίτες να ενεργοποιηθούν για πυροφύλαξη των ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου, και στην περίοδο των διακοπών, όπου κι αν βρίσκονται, να έρθουν σε επαφή και να δραστηριοποιηθούν σε τοπικές ομάδες πυροφύλαξης,.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

Πρόσθετες Πληροφορίες για τους Συντάκτες:

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα αγωνίζεται σταθερά, επί 12 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμπαραστέκεται στις τοπικές κινήσεις πολιτών. Συνεδριάζει σε ανοιχτή ολομέλεια περίπου μια φορά το μήνα. Η εμβέλειά της καλύπτει τον Δήμο Αθηναίων και τους γύρω από αυτόν Δήμους. Κάθε έξη μήνες εκλέγει κυκλικά Γραμματεία. Εκφράζεται στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα: www.asda.gr/elxoroi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: