Ο Ηριδανός Ποταμός είναι εδώ…

Στο blog του Ματθαίου Τσιμιτάκη, «Μετά την εφημερίδα«, διαβάσαμε την ανακοίνωση της μελετητικής ομάδας για την πλατεία Μοναστηρακίου. Την αναδημοσιεύουμε για την ενημέρωση όλων μας, και υποσχόμαστε να επανέλθουμε μετά «τα μπάνια του λαού».

1

Ο Ηριδανός αποτελεί τμήμα του δημόσιου χώρου και όχι τοπίο για έριδες των αρχαιολόγων.

Η απόφαση του Κ.Α.Σ.η οποία μας έγινε γνωστή από τις εφημερίδες, 1 Αυγούστου 2008, μας βρίσκει αντίθετους –ες: Θεωρούμε τον ποταμό Ηριδανό στη θέση στην οποία βρέθηκε στην πλατεία στο Μοναστηράκι στη καρδιά της πόλης , πολύ σημαντικό εύρημα το οποίο έπρεπε άμεσα να αναδειχτεί για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Αθήνας .

Το ότι το ποτάμι ήταν ζωντανό μετά τόσα χρόνια αλλά κρυμμένο κάτω από το έδαφος απετέλεσε για μας έκπληξη αλλά μας έδωσε και μεγάλη χαρά καθώς φανταστήκαμε ότι θα μπορούσαν στην πλατεία οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να έρχονται σε επαφή μαζί του.

Πιστεύουμε ότι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας έχουν το δικαίωμα να βλέπουν και να ακούν τον Ηριδανό, να έρχονται σε επαφή μαζί του, το οποίο σημαίνει επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό τους και με το κρυμμένο φυσικό της τοπίο. Πιστεύουμε ότι κάτω από ένα γυαλί αυτό θα είναι αδύνατο. Θεωρούμε τον ποταμό Ηριδανό σημαντικό μέρος της πλατείας, του δημόσιου χώρου της οποίας ζωντανό τμήμα ζητάμε να αποτελέσει.

Αυτό που εξ αρχής ζητήσαμε ήταν ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη του ποταμού Ηριδανού σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους και περιβαλλοντολόγους κάτι που ποτέ δεν έγινε. Ζητάμε να ακυρωθεί η απόφαση του Κ.Α.Σ. στο οποίο έτσι κι αλλιώς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν προσκληθήκαμε.

Τώρα για τα σχόλια το ότι οι πολίτες βρωμίζουν τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ζήτημα παιδείας, ένταξης αυτών των χώρων στον δημόσιο χώρο της πόλης μέσα από αρχιτεκτονικές μελέτες κ.λ.π.

Η απόφαση αυτή εκφράζει μία γενικότερη αντίληψη υποβάθμισης του δημόσιου χώρου και της σημασίας του καθώς και του πολιτισμού μας και της σύνδεσης του με το παρόν και το μέλλον της Αθήνας. Ζητάμε τους αρχαιολογικούς χώρους ζωντανούς μέσα στη πόλη .

Από την μελετητική ομάδα της πλατείας στο Μοναστηράκι”.

Νίκος Καζέρος
Χριστίνα Παρακεντέ
Ελένη Τζιρτζιλάκη

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Με αφορμή αυτή τη δημοσίευση θα ήθελα να σας παραπέμψω σε δύο σημαντικά link για το θέμα Φιλοπάππου που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αυτό το ζήτημα και την κόντρα των κατοίκων με το ΥΠΠΟ.

    Δείτε σε αυτό το άρθρο από το ΟΙΚΟ της Καθημερινής ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ «Moυσείο» ή ανασα; ειδικά το κομμάτι της Ειρήνης Φρεζάδου, αρχιτέκτονος – πολεοδόμου σχετικά με το θέμα. Δείτε επίσης το εξαιρετικό άρθρο του αρχαιολόγου Γ. Χαμηλάκη Η δημόσια αρχαιολογία και τα κάγκελα… . Αυτά τα δύο άρθρα μαζί με όσα γράφονται στο blog του Φιλοπάππου θα σας πουν πολλά για το θέμα μας.

  2. Σας ευχαριστούμε για την συμβολή!

  3. […] με γυάλινο δάπεδο (?) για να αποθαυμάζεται άνωθεν. Το καταγγέλουν οι αρχιτέκτονες της πλατείας (αν και καθυστέρησαν να […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: